Saturday, May 7, 2011

Berapa lama habis juga..

Mcd JJ kinta city ipoh jee..hehe..


Semalam merupakan hari terakhir aku bekerja....finally!! dapat aku rehat.. aku berhenti sebab lepas nie nak sambung belajar..Sepanjang aku bekerja terlalu banyak pengalaman aku kutip..setiap hari bersepah berterabur pengalaman depan aku..aku kutip je semua..haha!

Antara pengalaman yang aku dah kutip..

tatoo..
tatoo nie merupakan perkara biasa bila bekerja.. dekat mcd aku kena goreng fries jadi terkena minyak panas tu memang dah sebati dengan aku..tercelup tangan dalam minyak panas laa..bila dah ramai customer automatik korang nak buat semua benda cepat..jadi kalau tangan still bengkak terkena besi atau minyak panas tak ada masa nak peduli..

pekerja D.B.I berbakat...
D.B.I (Dewan Bandaraya Ipoh) nanti orang dok area Australia tak tahuu pulak..^-^v
biasalah kena angkat sampah..selup tangan dalam tong sampah..kadang2 air sampah tu buat tangan aku rasa teramat lah gatal walau dah sabun berapa kali...sampah tu mesti buang, kalau biar terkumpul semak di kaunter.. barangkali gaya aku yang tak geli dengan sampah buat rakan sekerja aku panggil aku ''pekerja D.B.I berbakat..:P

Tangan besi urat dawai..
Badan aku tak lah besar sangat..tapi bila bekerja aku kadang2 kena angkat kotak yang lebih besar dari badan aku..angkat kotak berat pada mulanya memang rasa susah..rasa macam tak terdaya dah..tapi kalau dah hari2 benda tu jadi senang je..pandai orang dulu2 reka pepatah alah bisa tegal biasa.. manager aku pun cakap aku nie tangan besi urat dawai..

Gelap dan sejuk!
Aku masih ingat aku kena kunci dekat dalam cooler..sejuk walau tempoh dalam 3 minit..kawan aku siap tutup lampu! suhu dalam tuu punya la rendah.. aku diam dalam tuu, tak terasa nak jerit..diam..diam.. walau tempoh 3 minit.. sejuk memang dah semacam..masa dalam tu aku terfikir..kalau dalam kubur macam nie ke rasa nye? sunyi, gelap..dalam kubur mana ada sejuk, panas!..silap2 berasap kubur.. ready ke aku kalau esok aku aku dijemput? Seram! terima kasih pada rakan aku yang kunci..korang buat aku ingat tentang kematian aku.. takut, seram, insaf..

Sumpah seranah..
Agak2 boleh tahan kalau ada yang jerit kat muka..kata BUTA KE?? LEMBAB SANGAT KENAPA??!! ya aku tahan..tipu sangat kalau aku tak rasa apa-apa tapi kita bekerja..kalau ada senior menegur atau manager tegur itu biasa..kalau kesalahan itu berpunca dari aku, memang patut aku kena hentam..ada juga bukan berpunca dari aku, aku kena tempias..pada aku, tak guna nak tunding jari siapa salah..kita sama2 kerja..sama2 kerjasama.. terima kasih kepada yang menegur..kalian buat aku belajar untuk menerima kesalahan diri seterusnya betulkan kesalahan tu..kadang2 aku suka lagi orang mencarut depan aku sebab daripada tak puas hati cakap2 belakang..jujur itu terbaik! :)

Kami semua Panda comel..

Comel nye panda nie..kami yang bekerja punya persamaan dengan panda comel.. lingkaran gelap bawah mata..Ya kalau dah kerja 7,8 ada sampai 10 jam..aku tengok mata kawan2 aku semua dah macam mata panda nie..ayah aku pun tegur bila aku balik kerja cara jalan aku dah macam orang 3 suku! itu lah kerja.. baru aku tahu erti hargai duit..bukan senang nak cari duit..selama nie tahu mintak jee kat parents.. kami semua boleh berlakon dalam twilight saga..bibir yang pucat lesi..sian aku tengok member aku, masuk pukul 10 pagi.. 4 petang belum makan lagi.. kalau customer ramai memang macam tuu..

Ber-bahasa-kah kita?
Sepanjang aku menjadi order taker..beribu customer aku dah jumpa..pelbagai kerenah.. bahasa itu penting.. ada yang datang dari Thailand, Filipina, Australia, Afrika, Arab..di situ aku bersyukur aku boleh berbahasa inggeris dengan baik..bukan nak berbangga atau apa..tapi penguasaan bahasa inggeris tu memang penting.. bila ada customer mat saleh..ada rakan sekerja tolak aku ke kaunter..pada masa yang sama mereka belajar untuk berkomunikasi..kagum lihat rakan2 sekerjaku broken english tapi semangat untuk mencuba itu ada, bila aku ajar speaking yang simple2.. ada juga customer yang cakap filipina dengan aku.. aku sebut ''Pengako Sayo?? Sergio? Marimar? Selamat pok!'' gelak customer tuu..haha!

Dalam pelbagai bangsa aku jumpa..Melayulah paling berbahasa..
Aku tak kesah kalau datang itu kapel..bukan tak ada cina berkapel datang, bukan tak ada india berkapel datang..semua ada..tapi Melayu ohh Melayu..aku bukan pakai main cakap jee, yang aku tengok terlalu banyak..seolah sudah ditarik rasa malu dalam diri mereka..

Bila aku ambil order..yang si awek sebut nak makan apa..yang si lelaki dok pegang tangan..tercium2 di leher si awek..dan si awek teruskan meng-order makanan dari aku tanpa rasa apa2..bukan 1, 2 kapel tapi hampir kesemua kapel Melayu begitu..bersandaran depan aku.. padahal customer beratur panjang di belakang..kalau depan orang ramai macam tuu..kalau cuma tinggal berdua buat apa agaknya??

Apa reaksi patut aku berikan bila orang kiss depan aku? Aku sekadar buat muka tak ada perasaan, sebab aku sedang bekerja..tapi inilah muka sebenar aku kalau aku boleh tunjukkan apa yang aku rasa...adessss!





berapa lama aku penat bekerja akhirnya selesai juga kan? berapa lama Allah kasi tsunami? tak lama kalau lama tak tinggal apa dah kita nie..itu bala namanya..

Macam tu jugak dunia..satu hari habis juga dunia nie..korang penat buat assignment yang menimbun..buat slow2 habis juga..dunia..dunia.. satu hari hancur jugak..bumi pun dah lari pada paksi asalnya.. dah penat bumi tanggung manusia..

Ingatlah berapa lama kau rasa terseksa, berapa lama kau rasa enjoy dengan dunia..satu hari semua itu akan habis..kita akan kumpul bersama di satu tempat yang sama..bila aku start cakap nie.. ada yang cakap kat aku.. asal ko tak jadi ustazah haa?? tak pela..aku tak minta korang dengar pun..aku sendiri nak cakap..aku bukan budak baik dulu dan sekarang pun bukanlah ustazah tapi kalau cahaya dengan kegelapan tak bisa kau bezakan itu.. sangat menyedihkan bagi aku kerana tiada apa mampu aku tolong jika kau tak mahu mendengar.. 

Berapa minit baca entri nie? Last nye habis juga kan...terima kasih kepada yang membaca sampai habis :)








28 comments:

  1. awwwwwwwww....so sweet sharing pengalaman keje kat mcd..teringat zaman akak..anyways, all the best for your new life in matrix..usaha sungguh2, doa dan tawakal..pertolongan Allah itu sentiasa dekat..jaga diri..miss you lots <3

    ReplyDelete
  2. awwwwwww..thanks sis..same to u, gud luck dekat NZ, study elok2.. miss u too <3

    ReplyDelete
  3. haha, takyaahh kerje mcd2 ni. jadi instructor je. :P :P :P

    ReplyDelete
  4. ehh bising lah ko..kalau aku dok shah alam siap la ko..aku jadi instructor ko tawuu... 1st lesson kasi seterika dulu! hahaha

    ReplyDelete
  5. ala, masa kerja tu memang la banyak cabarannye kan.. kalau xde cabaran bek xpayah kerja kan... semuanye membuatkan kita lebih matang :)

    ReplyDelete
  6. haha..mesti annoying gile tgk kapel yg nk order pon boleh berasmara lg..

    ReplyDelete
  7. taufiq- betul tu..bila rasa penat..itulah diba ckp kat diri sendiri..inilah kerja, kalau tak baek tak payah kerja..betul2.. XD

    ashraf-annoying sangat..kalau ada forward button..forward cepat2..hahaha..

    ReplyDelete
  8. byk betul pengalaman keje ^^

    ReplyDelete
  9. suke gile kat panda tuh. hehe <3

    ReplyDelete
  10. ishiko- byk lagi taip sebenarnya tapi panjang sgt baik buat buku terus..:P ^^

    missmao-panda memang comel <3

    ReplyDelete
  11. tgn besi urat dawai..mmg dasat..
    kecik kecik cili padi kn..
    hahaha..
    bersepah pengalaman kau ekk..hihi

    ReplyDelete
  12. amboi ..
    byk ye tatu diaaa..

    kena kasik hlg tu , kang turun harga hantaran nnt.

    hehe ..

    takdelah , kite gurau je. nice meet u :)

    ReplyDelete
  13. jeles ramai blogger sambung study ni..hehee


    *buatkan sy tatu mcm tu boleh??ehehee

    ReplyDelete
  14. cik teyn- haha! dah guna bio oil hilang semua tatoo..hantaran lambat lg..baru abis SPM neyh.. :P nice to meet u too..


    woofer storm- tak sambung blaja ke? boleh2 kena tahan sikit r kena besi panas..ngeeee~

    ReplyDelete
  15. far8- xdela besi sangat..tapi selalu nye xleh angkat benda berat..sekarang dah boleh sikit2..hehe.. sepah gak..nak kasi sikit kat ko lah..amik2..free je XD

    ReplyDelete
  16. salam. KAMI follower baru anda. :)

    ReplyDelete
  17. KAMIHIDUP-semoga jiwa saya HIDUP...thanks jd follower :)

    ReplyDelete
  18. hehey :D diba , ak rindu nk bce blog ko uhhh .
    bile ak nk bce blog ko , ko tk updte lgi ,
    bile ko dh updte , ak plakk tkde chance nk usha ... HAHAHAHA , ni kire lucky lahh . hahah
    eh , ko msuk matrix ekh . sesame lah kite yek :P

    ReplyDelete
  19. pengalaman tu menjadikan kita lebih matang.


    tahniah dpt matrix!. :)

    ReplyDelete
  20. salam..

    a'ah kan.. akhirnya habis juga aku membacanya.. sepertimana dunia yang akan 'habis' suatu hari nanti..

    senang kata, bacaan yang santai tapi menginsafkan..

    (",)

    ReplyDelete
  21. mizzapple- terima kasih :)

    fuad- wasalam..saya pun akan 'habis' nanti,semoga insaf diri nie bukan sekadar tulisan, tapi juga perbuatan..('',)

    ReplyDelete
  22. nafisah- eh nape ko lama tak update blog?? huuuu~
    alaaa..ko dapat kedah kan? pindah perak cepat!! XD

    ReplyDelete
  23. panjgnye entry ni...
    habis juga ak bace...^^

    ak sllu tgok org bercium dpsn mate...
    anak melayu plak tu...
    ishk2...

    ReplyDelete
  24. fadh- panda memang comel :P

    shamsuddin- tu la pasal mmg panjang..terima kasih baca sampai habis..^^ memang byk dah seolah mcm perkara biasa lak..ish..

    ReplyDelete
  25. tu la kan...
    naseb la ak bru skali je buat... hahaha

    x der la... gurau je... =P

    ReplyDelete
  26. hahaha..jangan2, kalau terasa nak buat pun jangan..=P

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...