Saturday, October 8, 2011

Gua baik?


What the hal guna GUA nie? antara lu wa..lu la wa... *bahasa KL gengterX.
Al kisah tetiba pagi ahad nie..gua teringat satu kisah, kisah lama purba kala.. kisah gua kena hentam dengan pembaca blog gua..mata pedih tahan ngantuk baru balik kerja, pukul 12 tengah malam..dapat 1 call~ ''macam nie ke perangai seorang perempuan bertudung? tulis kisah hidup sendiri dekat blog..cakap aib orang..bajet tulis ayat baik2 tapi perangai macam??''

Gua terkebil2, still blur.. gua diam kasi orang itu sembur gua sampai puas hati..

entri mana gua cerita aib orang ? gua ada sebut nama ke ?

Ok la malam tu penat gler 8 jam keje..pukul 12 tengah malam sampai rumah..gua hanya membalas ''maaf saya bukan malaikat mungkin kata-kata di blog ada sakitkan hati saudara.. harap dimaafkan..'' serius gua ngantuk tahap dewa..gua letak..sian mamat tu, gua kasi jawapan pendek..padahal dia sembur gua punya panjang..itu dia mesti dah buat rangka karangan sebelum call...hahaha..

Gua pun dah tukar no..kempunan mamat tunggu gua nak jawab, call2 tak dapat..sorry sebab baru sekarang gua teringat nak jawab.. XD

Ok la gua sape nak tulis benda baik2 dekat blog? ustazah bukan.. ngaji pun x sesedap peserta akademik Al-Quran..layak ke gua nak cakap pasal agama kan? kan? Perangai pun teruk..betul tu, memang gua tak layak bak kata lu tu..

TAPI.............

sebelum gua jawab..gua mohon anggap saja jawapan gua bukan penting ketepatannya tetapi anggaplah sebagai respon perbincangan dalam mencari sesuatu yang lebih tepat..gua tak kata bahawa perkara yang bakal gua ketengahkan ini sesutu yang benar tapi inshaallah boleh dijadikan batu loncatan untuk mencari kebenaran, Wallahualam..gua masih belajar. Mohon tunjuk ajar..

Jadi respon gua...

1. Gua tak pernah rasa gua BAIK.. kalau ada pernah terlintas rasa BAIK itulah paling TAK BAIK, riak! rasa diri bagus sangat..Moga Allah jauhkan itu dari gua..apa yang gua boleh katakan gua BUKAN budak BAIK tapi gua sedang berusaha ke arah menjadi lebih BAIK dari sebelumnya.

2. Gua tulis entri2 berbentuk keBAIKan bukan kerana gua dah jadi BAIK..takkkkkk! gua TAK BAIK. Tapi dengan cakap benda yang BAIK2..sekurang-kurangnya lidah terkawal dari cakap yang buruk.. takkan nak baca entri melagha je kan? perlu ada pengisian..

3.Gua pakai tudung, pergi dengar ceramah dekat masjid tidak bermaksud gua JADI BAIK 100% tapi sekurang-kurangnya telinga gua terhindar dari mendengar benda yang buruk..

Akhir kata, gua nak ucap terima kasih kerana call gua tengah malam kerana menjadi cermin buat gua. Cermin untuk gua reflek diri..melihat kekurangan diri selama nie. Maaf pada kekurangan gua, terima kasih lu bagi respon kaw2 terbaik lahhhh, gua suka orang jujur jenis terus-terang :) .. As salam.. 

2 comments:

  1. sabar jelaa dibah. ke arah kebaikan bnyk cabaran. :)

    ReplyDelete
  2. ha'ah sabar je la kan..thanks epul :)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...